Kategoriarkiv: Uncategorized

VolvoCupen gästar Gelleråsen Arena

Omväxlande väder under lördagen bäddade för ovissa resultat i en redan oerhört jämn tabell.

Läget inför deltävling fem var som så att Michael Haflidason och Filipe Skagerfält stod på samma(!) poäng i kampen om seriesegern och i fajten om tredjeplatsen låg Niklas Angbo bara sex poäng före Julia Eliasson.

Regnet kom ner i omgångar vilket gjorde att första träningen var på blöt bana medan under det andra passet var banan torr för att sedan slå om igen till tredje passet. När sedan kvalet stod för dörren sprack det upp igen och tillät förarna att ladda för fullt. Det blev ett rafflande kval där det länge såg ut som att Michael Haflidason skulle ta Pole position före Håkan Malmborg, som denna helg gjorde comeback i VolvoCupen och direkt visade prov på god fart, med Filipe Skagerfält på tredje. Skagerfält ville däremot annat och slog till med 1.18.760 på sista varvet, endast tre hundradelar före Haflidason! Med ett så tätt kval så hade alla förare lite att fundera på inför söndagens båda race.

Håkan, Julia och Niklas går tre i bredd in i första sväng

När söndagen sedan stundade så hade Michael Haflidason fått riva växellådan efter lördagens kval och försökt byta den men utan lycka vilket innebar att han tyvärr fick kasta in handduken för resten av helgen.
I race 1 förvaltade Skagerfält sin pole, tog starten och höll den in till mål. Där bakom blev det desto tajtare. Både Angbo och Eliasson lyckades tränga sig förbi Malmborg i starten men efter ett par varv lyckades han ta sig tillbaka upp på andraplatsen som han höll in i mål.
Niklas Angbo och Julia Eliasson bjöd på racets största underhållning då de kamperade från start till mål där Julia var den som drog det längsta strået och gick i mål på en finfin tredjeplats!

SSK Gelleråsen Arena i Karlskoga

Pallen i race 1 fr. v. Håkan, Filipe och Julia

Startuppställningen i race 2 blev som race 1 slutade, alltså Filipe Skagerfält i Pole position med Håkan Malmborg i andra startruta och Julia Eliasson i tredje. Skagerfält tog starten igen tätt följd av Malmborg och Eliasson därefter. Håkan Malmborg fick tyvärr elproblem redan på det första varvet vilket resulterade i att Julia fastnade lite bakom honom och tappade en, nästan två, positioner och nu var tvungen att kämpa sig tillbaka och det gjorde hon! Adam Olinson med sin Volvo 262C hängde på henne en stund men orkade inte riktigt följa i jakten på Angbo. Niklas Angbo såg länge ut att orka hålla undan men Julia gjorde återigen en stark insats och tog sig förbi mot slutet av racet. Resultatet i mål blev således Filipe Skagerfält först, Julia Eliasson tvåa och Niklas Angbo trea.

Pallen i race 2 fr.v. Julia Eliasson, Filipe Skagerfält och Niklas Angbo

Helgens resultat innebär att Filipe Skagerfält går upp i ensam ledning med betryggande 100 poängs ledning före Michael Haflidason med en ny trea i Julia Eliasson som nu tagit sig förbi Niklas Angbo i tabellen med två poängs marginal.

Nu laddar vi om för finalen på Kinnekulle Ring den 28e september där allting ska avgöras, vi ses där!

Rapport efter Raceweek

Det blev en het helg på SSK’s största tävlingshelg Raceweek, och då inte bara på grund av värmeböljan…

Det har nu blivit riktigt tajt i toppstriden mellan Haflidason och Skagerfält eftersom den sistnämnde tog dubbelseger i helgen, den andra av vinsterna med en omkörning av just Haflidason på sista varvet! Poängmässigt står dessa två nu på exakt samma poäng när endast tre race återstår.

Prispallen såg identisk ut i båda racen

Prispallen såg identisk ut i båda racen

Trion därefter i tabellen med Niklas Angbo, Julia Eliasson och Adam Olinson hade några härliga fajter i båda racen, lite väl hett kanske i första racet då Angbo och Olinson krokade ihop på TV-krönet vilket resulterade i svartflagg för Angbo och DNF för Olinson, Julia var den stora vinnaren som lyckades hålla sig ifrån trubblet mellan grabbarna och segla iväg till en bekväm fjärdeplats i racet. I race två var dessa tre återigen i luven på varandra där det länge såg ut som att Julia Eliasson skulle återigen lyckas hålla grabbarna bakom sig men Niklas Angbo ville annat och klämde sig förbi. Detta innebär att kampen om tredjeplatsen i serien fortsätter där det endast skiljer sex poäng mellan Niklas och Julia.

Vi hade även tre nya gästspelare denna helg. Tänk vilket startfält vi skulle ha om alla dessa förare som kört under året kunde komma samtidigt! :)

Sanna Andréasson, som var tvåa totalt i serien förra året, tog ut sin snabba 850 och klämde direkt till med två stycken tredjeplatser i racen.
Vi hade även besök av en gammal bil med ny chaufför nämligen Alexander Hasselström i pappa Magnus vit/blåa 850. Alexander som tidigare kört Renault Junior Cup gjorde denna helg sin första tävling, av många hoppas vi, i Volvocupen.
Sist men inte minst så hade vi Anders Kjellberg som gjorde comeback i Volvocupen efter sisådär ca 20 år(!). Anders har köpt Richard Bertilssons blåa Volvo 850 och verkade fort få förtroende för bilen då han putsade sina egna tider rejält för varje pass han körde.

Nu tar vi ett litet sommaruppehåll och så är vi tillbaka 6-8/9 på Gelleråsen, Karlskoga.
Vi ses där!

Sammanfattning efter Västkustloppet

Oförändrat i toppen efter delad ära mellan Haflidason och Skagerfält. Niklas Angbo ligger fortfarande på tredje men Julia Eliasson närmar sig med stormsteg efter två starka tredjeplatser i helgens två race och ligger nu bara sex poäng bakom!

Borgström har hittat farten igen och låg ett tag på en tredjeplats men bromsade bort sig, revanscherade sig däremot till race 2 och körde in på en fjärdeplats.
Adam Olinson börjar hitta rätt i sin 262a och knaprar in på toppen tidsmässigt.
Johan Karlén som är rookie för i år hade en del strul i helgen med sin s40 men kommer nog tillbaka starkare till raceweek!
Kul också att se att vi hade ytterligare ett nytt tillskott i form av Roger Risberg som visade god fart direkt från start trots att det var hans blott andra helg på en racerbana!

Värt att nämna är också att det sattes nytt banrekord för Volvocupen i helgen av Filipe Skagerfält i sin Volvo 940 med en tid på 52.927. Grattis!

Uppdatering efter två omgångar

Michael Haflidason leder före Filipe Skagerfält med Niklas Angbo på en tredjeplats. Vi har sett ett litet manfall till den här säsongen men också ett par ljusglimtar i form av Johan och Anton Persson (far och son) som delar bil detta året som rookies för att känna på klassen lite, förhoppningsvis så gillar dem det och skaffar sig ytterligare en bil till nästa år! Ett nygammalt ansikte har också dykt upp i form av Ulf Borgström som i år fått en teamkamrat i form av Johan Karlén som tog licens på testhelgen och även han kör s40. Johan har nog haft det bredaste leendet i Parc Fermén efter varje race, så kul tycker han att det är att köra Volvo! :)

Full tabell hittar du under ”Ställning 2019″

Nästa tävling är Västkustloppet på Falkenbergs motorbana 13-14 juli, missa inte det!

SSK’s och VolvoCupens kalender för 2019

 

Datum Tävling – Bana Klasser
13-14 april Testhelg – Kinnekulle
4-5 maj SSK 1 (Vårracet) – Mantorp SSK (I MK Skandias regi)
10-12 maj RHK – Kinnekulle RHK, Legends
24-26 maj SSK 2 – Kinnekulle SSK, SPVM
12-14 juli SSK 3 – Falkenberg SSK deltar i Västkustloppet
26-28 juli Raceweek – Kinnekulle SSK, övriga klasser meddelas senare
6-8 sept SSK 5 – Gelleråsen SSK, övriga klasser meddelas senare
27-29 sept SSK 6 – Kinnekulle SSK, övriga klasser meddelas senare
12 okt Mek- och sponsorsdag – Kinnekulle

Tidsschema inför finalen

RACEWEEK!
Sista deltävlingen i VolvoCupen går av stapeln nu till helgen, allt avgörs på lördag 29/9! Ska Emil Sonesson kunna ta totalsegern före flickvännen Sanna Andreasson? Kommer Wiborg eller Bertilsson kunna utmana Skagerfält om sista pallplatsen? Missa inte detta!

42341870_1078278088999388_8010459434079748096_o

VolvoCupen på Gelleråsen

Växlande väderlek bäddade för bra racing när deltävling fem avgjordes på tekniska Gelleråsen. Det blev en hektisk lördag då VolvoCupen körde test, kval och båda racen under samma dag. Resultatet efter denna helg gav en del omkastningar i tabellen, bland annat har vi nu en ny serieledare inför finalen!

 

Det kördes tre tester på fredagen på torr bana där vi hade rejält blandade resultat vilket såg lovande ut inför lördagen.

När lördagen kom så kom även regnet. Morgonens test visade ytterligare en omkastning i resultat där Michael Haflidason visade god fart i sin nya Volvo 850, följd av Adam Olinson och Julia Eliasson. När sen kvalet närmade sig så hade regnet avtagit och VolvoCupen rullade ut på en upptorkande bana, såkallad ”greasy track”. Detta satte verkligen prov på förarnas skicklighet att våga köra fort även när förhållandena inte är optimala. När första delen av kvalet var över och det var dags för Shootout, där de fem främsta från det ordinarie kvalet får varsin chans att på fri bana sätta ett ”super-varv”, så hade vi en debutant i toppen. Michael Haflidason visade prov på god förmåga att hantera vädret. Övriga fyra som också gick vidare var Emil Sonesson, Peter Wiborg, Sanna Andréasson och Filipe Skagerfält. Resultatet efter Shooutouten blev följande; 1. Michael Haflidason 2. Peter Wiborg 3. Emil Sonesson 4. Filipe Skagerfält 5. Sanna Andréasson.

Trångt i första kurvan, Bertilsson fick ta ”alternativspåret”

Inför eftermiddagens två race klarnade det upp och Volvocupen hade en näst intill torr bana när de gick ut för sitt första race med stillastående start.
Emil Sonesson var som ofta startsnabb och gick från tredje startruta till första direkt. Peter Wiborg låg på en tredjeplats innan han oturligt nog endast hade bromsverkan bak när fältet kom upp till Ejes kurva. Det resulterade i en snöplig avåkning och han fick jobba sig upp från sista plats.
Sonesson utmanades snart av Haflidason och tog inga risker då han har ett mästerskap att tänka på och gav inget större motstånd och bevakade sedan sin andraplats in i mål. Sanna Andréasson gjorde ett bra race från sin femte startruta och gick in som trea i mål.

Pallen race ett fr.v. Emil Sonesson, Michael Haflidason och Sanna Andréasson

I race två är det som vanligt omvänd startordning där vi vände de sex första vilket ofta bjuder in till flertalet omkörningar och härliga fajter. Nu hade vi Adam Olinson i Pole med Pernilla Nyström bredvid sig och Skagerfält i tredje ruta.
Sonesson gjorde återigen en bra start och tog sig upp på en andraplats redan på första varvet. Han utmanade sedan Olinson som inte hade så mycket att sätta emot och Emil seglade iväg mot en bekväm seger. Bra start även på Peter Wiborg som också tog sig upp på en fjärdeplats på första varvet från en sjunde startruta och sedan även förbi Nyström. Pernilla Nyström såg länge ut att kunna hålla en fjärdeplats men fick vika ner sig för både Skagerfält och Haflidason mot slutet och slutade på en sjätteplats. Adam Olinson och Wiborg hade en rätt så tät fajt om andra och tredje plats som stod sig ända in i mål. Wiborg gick vinnande ur den och slutade sedermera på andra och Olinson på tredje. Sanna Andréasson slutade på en sjundeplats vilket gör att Emil nu seglat upp i serieledning inför finalen.

Pallen race två fr.v. Peter Wiborg, Emil Sonesson, Adam Olinson

Detta bäddar för en gastkramande final där dels Emil och Sanna, som är VolvoCupens turturduvor, slåss om serievinsten men också Peter Wiborg och Richard Bertilsson har möjlighet att utmana Filipe Skagerfält om sista pallplatsen. Missa inte när allt avgörs på Kinnekulle 29 september!

VolvoCupen gästade Västkustloppet

VolvoCupens tredje deltävling gick av stapeln på Falkenbergs motorbana under anrika Västkustloppet. Publikrekord för VolvoCupen när drygt 4000 åskådare fick se två actionfyllda race som hade det mesta.

 

Här var det läge för Sanna Andreásson från Gråbo att rycka lite i tabelltoppen. Men det ville sig inte riktigt. I kvalet var det som vanligt jämnt. Filipe Skagerfält, Volvo 940 snabbast (53.435), 2:a Emil Sonesson, Volvo 850, 3:a Peter Wiborg, Vovlo 855, 4:a Sanna Andreasson, Volvo 850, 5:a Pernilla Nyström Volvo 850. Vi noterade att regerande VolvoCup-mästaren Stian Theodorsen var tillbaka med sin nybyggda Volvo 240. Stian som i år satsar helt på Norska GT5 kvalade in som elva. Vi hoppas han gör fler inhopp i VolvoCupen i år! :-)

Stian Theodorsen i sin nyrenoverade Volvo 242

I race 1 var det en tuff fajt i toppen inledningsvis. Filipe Skagefält tog ledningen genom kurva 2 och jagades senare av Emil Sonesson och Peter Wiborg. Det blev lite väl trångt efter starten och Sanna blev vänd upp mot nyhemskurvan. Sanna kom igång igen, men tvingades senare bryta med trasig motor. Teamet slängde sig då iväg till Gråbo för att fixa en ny motor, så Sanna kunde vara med nästa dag. Filipe ångade på i ledning, men efter att säkerhetsbilen tvingats ut kom sen attacken från Emil efter omstarten, som då körde om och tog över ledningen. Även Peter hängde på och gick upp på andraplats. Filipe nu trea. Men Filipe ger inte upp så lätt utan kämpar sig tillbaka upp i ledning efter att Emil Sonesson gjort en liten miss ut på start och målrakan. Filipe håller nu ledningen några varv, men efter ett tag får även han tekniska problem och får parkera sin Volvo 940. Snöpligt! Nu står kampen mellan Emil Sonesson och Peter Wiborg. Emil får senare problem ner mot chikanen och tvingas då ta escape road, men kan ändå fortsätta racet. Nu tar Peter över ledningen. En ledning han håller in i mål. Emil tar sig in på andraplats och en glad Richard Bertilsson, Volvo 850, kör in som trea efter en tuff kamp med Julia Eliasson som körde in på en stark fjärdeplats. (Förutom Sanna och Filipe, bröt även Filip Sjögren och Pernilla Nyström race 1 med tekniska problem.)

I race 2 är det omvänd startordning. Emil Sonesson gör den bästa starten och kommer ut som ledare efter chikanen. Sen blir det lite lätt kaos bakom Emil genom fullfartshögern. Många bilar hamnar utanför banan, vilket Emil utnyttjar och skapar en lucka. Några kommer ändå igång snabbt, en av dom är Filipe. Han jagar tillslut ifatt Emil och är så nära att köra om ner mot gnistkurvan när Filipe får höger hjulpar utanför bana och tappar kontrollen på bilen. Filipe far över bana och in i däckstraven på andra sidan. Han kan fortsätta några varv men bilen går inte bra så en besviken Filipe viker av in i depån. Emil Sonesson kan andas ut och vinna race 2. Peter Wiborg kör in på andraplats och Sanna Andréasson blir tillslut trea efter en stenhård fajt in på målsnöret med Michael Aron-Haflidason, Volvo S40.

Lite väl trångt i fullfartskurvan

Det har blivit en ordentlig rockad i tabellen där Sanna fortsatt leder med en rätt så god marginal till Richard Bertilsson som nu tagit sig upp på en finfin andraplats tätt följd av Emil Sonesson.

Serieledande Sanna Andréasson går för seger 2018

Till nästa deltävling vänder vi ”hemåt” igen till Kinnekulle Ring och populära Raceweek 27-29 juli där förutom VolvoCupen och övriga SSK-serierna kör även gästas av bland annat danska Citroën DS3 Cup. Välkomna!

Händelserik andra deltävling i VolvoCupen

VolvoCupens andra deltävling för året avgjordes i hög värme och högt tempo på seriens hemmabana Kinnekulle ring. Vi fick se häftiga uppkörningar och avåkningar samt att det sattes ett nytt banrekord!

 

I grundkvalet där topp fem avancerar till Shoot-out var det Skagerfält 940 som tog kommandot med Andréasson 850 tätt bakom. Peter Wiborg 855, Emil Sonesson 850 och William Gunnarsson S40 tog de resterande platserna.
I Shoot-out:en var det dock spel mot ett mål. Skagerfält som var sist ut drog till med ett varv som fick hela depån att klia sig i huvudet, och han tog Pole Position (första plats) med en halv sekund före Andréasson, Gunnarsson, Sonesson och Wiborg.

 

Race ett var en relativt odramatisk resa längst fram. Skagerfält tog starten och sedan var det en enkel resa in i mål före Andréasson. Bakom var det dock en strålande fight om den åtråvärda sista pallplatsen. Wiborg, Sonesson och Gunnarsson kämpade hela racet igenom och när flaggan föll efter sexton varv skiljde det endast sex tiondelar mellan de tre i samma ordning.

Pristagarna efter race 1 fr. v. Sanna, Filipe, Peter

Pristagarna efter race 1 fr. v. Sanna Andréasson, Filipe Skagerfält, Peter Wiborg

Race två däremot var allt annat än odramatiskt. Än en gång levererades bra race till följd av den omvända startordningen som den här gången var topp sex. William Gunnarsson och Fredrik Wiborg stormade tidigt iväg som etta tvåa och bjöd på en nagelbitande fight om ledningen. Bakifrån kom dock Skagerfält med siktet inställt på en dubbelseger, och när han väl tog sig förbi var han ohotad in i mål. Fighten om de resterande pallplatserna var emellertid inte över. Med fem bilar inom ett par sekunder kämpades det på alla fronter ända fram till slutet när någonting brast i Wiborgs bakvagn och han åkte av i banans snabbaste kurva, där farten ligger över 160km/h. Racet fick gå i mål bakom Safety car och resultatet blev seger för Filipe Skagerfält, Sanna Andréasson tvåa och William Gunnarsson trea.

Tät racing på första varvet när alla försöker plocka positioner

Sanna är fortsatt serieledare men efter en strålande helg har Filipe nu seglat upp på andra plats. William Gunnarsson fortsätter imponera som rookie och håller tredjeplatsen. Richard Bertilsson som låg tvåa efter Mantorp hade växellådsproblem i första racet och har nu åkt ner till en fjärde som följd.

Alla förare som deltog i helgens tävling

Nästa tävling körs under banracingsäsongens höjdpunkt Västkustloppet den 6-8 juli.  Då kör även STCC och V8 Thundercars samt många fler. Missa inte det!