Årsarkiv: 2011

Grattis !!!!

Då var säsongen över och vinnaren korad.

Lite väntat var det nog att Richard skulle ta hem säsongen men desto mer oväntat att han inte skulle stå i pool position när det var dags för start. Axel Hellsten drog det längsta strået på kvalet och körde till sig den positionen.

I racet kunde dock Richard knipa första platsen efter starten och väl där är han väldigt svår att rå på. Han höll platsen in i mål och kunde med detta lägga ytterligare en vinst till listan och vann därmed samtliga VOC-race under säsongen. Axel behöll sin andraplats in i mål och kunde då infria årets målsättning ”att nosa på toppen”. Starkt!

Årets tvåa Jimmy Eriksson fick till en väldigt bra start men i kvarnkurvan var den lite för bra och han hamnade utanför banan, och väl där var han passagerare och hamnade i slänten. Lite snopen avslutning på säsongen men andraplatsen i serien var ändå ohotad. Christoffer Graff hade ett kämpigt race med två avåkningar när bromspedalen gick i golvet, men även hans position i serien var ohotad och han slutade som trea totalt. Jimmy Andreasson tog hem tredjeplatsen i racet efter en riktigt bra omstart. Starkt jobbat då han hade Christoffer efter sig innan Christoffer åkte av första gången. Om jag känner Christoffer rätt så fanns han i Jimmys tre backspeglar (samtidigt) och det är ingen lätt match att hålla Christoffer bakom sig :-).

Stort grattis till alla och tack för en kul säsong (och tack Richard för åkturen i Clion! WOW!).

Hoppas vi ser så många som möjligt på startlinjen nästa säsong.

Här kan ni titta på filminpelningen från racet!

Filmer från övriga klasser hittar ni på SSK-seriens YouTube-kanal.
/Magnus VOC nr. 9

Finaldags

Det börjar rycka lite i näsborrarna….
Sniffar lite och känner efter– är det inte finaldags?
Jo visst, nu laddas det hemma i garagen och finslipas, för nu skall pokalerna bärgas. All möda under förra vintern och all nervositet under säsongen skall få utlopp, de sista skälvande varven innan det är dags att ta emot pokalerna på Brännebrona Gästis.

Precis som förr… fast inte bättre då än nu!

Sedan Carl-Eric Johansson startade Volvo Original Cup i slutet av 80-, början av 90-talet, har klassen andats kamratskap. Vänner möts på racerbanan och tävlar skiten ur varandra.
Efter racet samlas man i Parc Fermé och garvar åt omkörningen eller skrattar hela vägen ner till depån för att man haft ett så häftigt race tillsammans.

Sällan är det sura miner, kanske någon kan tycka att en manöver var lite onödig men aldrig några hårdare ord eller gramse ansiktsutryck.
Själv minns jag Majoren, en norrman med förflutet i den norska armén. Svart och röd 240 och en tävlingsinstinkt som kunde gå genom betong.
Med fyra låsta hjul torpederade han mig som en murbräcka in i chikanen i Falkenberg. Mycket stod på spel, över 60 startande men bara de 21 främsta som fick starta i söndagens final.
Det blev mycket plåt bankat under lördagsnatten för att kunna starta som 20:e bil på söndagen.
Jag var sur på Majoren men inte värre än att vi kunde garva tillsammans på Våler två helger efter.

Profiler har byggt Racing-Sverige under alla år. Picko Troberg och Janne ”Flash” är två som varit med under många år.
I Volvo Original Cup byggs det profiler varje år. Jag är säker på att fler av de som kör idag, kommer att vara profiler imorgon. När hårtussarna grånas allt mer, kommer nostalgin fram.
Det är precis som nostalgin klär i grått och konturen av profiler mejslas ut i minnet.
Kommer du ihåg…

Pokalerna putsas men inte alla når ända fram. Och det är hela vitsen med Volvo Original, prova på, utvecklas och ha kul. De som åker lite längre ner idag, kommer att flyttas framåt i resultatlistan nästa år. De som åker längst fram fortsätter eller lämnar för andra utmaningar och nya fylls på bakifrån. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli.

Annars är inte allt sig likt. Nya modeller får plats, senast 850. Bilarna utvecklas ständigt och nu styr SSK själva helt och hållet över reglementet. Det är jag säker på att kommer att utveckla VOC Racing ännu mer. SSK vet vad bredracing innebär och vilka kostnader som är möjligt för de tävlande. Därför är det viktigt att alla vi som tävlar i VOC Arena kommer med synpunkter inför revideringen av reglementet 2012.

Själv väntar jag med spänning på att de gamla S60 Challenge-bilarna kommer in.
300 hkr och turbo – då kanske även jag en chans…

Lycka till i finalen alla!

Hälsar # 40 ”Silverryggen”,
”Gråben” eller vad ni väljer

Skrivkunnig sökes

Skrivkunnig och villig sökes för att skriva referat från våra race

Finns det någon bland alla våra supportrar som är på plats och som kan tänkas ställa upp och skriva referat från VOC-racen? Om du är intresserad skicka ett mail (klicka på mailknappen uppe till höger).

/Magnus VOC nr. 9

Var det bättre förr?

Jag skulle skriva en racerapport men ni som är aktiva på VOC-sidan har ju redan sett racet live, tävlat själva eller lyssnat på weben. Därmed är mina kommentarer onödiga. Man skriver inte i gårdagens tidning. Så vad gör de flesta?
Jo, pratar om hur det var förr…

Förr var allt mycket bättre och ju äldre man blir, så blir det bara bättre förr. Vänta bara, skall ni se!
VOC var bättre förr – åtminstone låter det så.
Glöm det!
Det är lika bra nu – bara lite färre bilar – än så länge.
Lika bra race. Tänk bara hur Jimmy Ericsson och Christoffer Graff kämpade i 15 varv förra racehelgen på Kinnekulle. Christoffer, som kört sedan 2000 tyckte det var ett av de allra roligaste racen han någonsin kört.
– Helt sjukt, så bra och så juste, sa både Christoffer och Jimmy efter målgång.
Och där någonstans startar hela storyn och meningen med Volvo Original. Någon gång i början på nittiotalet startade det som skulle bli en av världens största tävlingsklasser. I Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Sverige är det den största bredd.klassen i Rally.
I första hälften av nittiotalet, förra seklet alltså, spred den sig till racing. Först var det rallybilar som ”ställdes om” för att gå på asfalt, sedan utvecklade man bilarna mer och mer och i mitten av decenniet blev 240-bilarna allt mer specialiserade racingbilar.
– Västkustloppet 1997 var det 63 bilar till start. 21 gick vidare till söndagens final. Det föregicks av seedade och icke-seedade tränings- och kvalheat. Sedan C- och B-final. De 21 snabbaste fick alltså göra upp om prispengar, reseersättning och värdefulla reservdelscheckar från Volvo. Det var bättre förr!
Det skapades profiler, vem minns inte Snurren och Majoren. Sedan var det Manley, Benno, Peggy, Tone, Rudenbrandt, Küller, Nilsson Själv och alla oss andra. Och just profilerna var kanske en bidragande orsak till att serien drog folk. Bra race var det också och alltid just och trevligt i depån.
– Kom ihåg Wenches våfflor, minns någon och just det med gemenskapen förblir ett signum, inte bara i SSK men i synnerhet inom Volvo Original.
Just där, i den gemenskap som uppstår mellan oss ”som var med” och de som kör idag, uppstår det unika!
En av de som är kvar och bygger vidare är Mikael ”Lången” Pettersson som mantlar rollen som drivande och klasspappa. Dessutom med gedigen hjälp av Bosse och Gunnar som varit stöttespelare i ”alla tider”.
Gemenskapen uppstår mellan gammal och ung, nybörjare och erfaren. Det är Volvo Original i ett nötskal. Gamla bilar möter nya 850:ior och bakom spakarna kan det sitta en färsk racerförare eller en grånad gammal gubbe!
Välkommen in i gemenskapen och ha så kul!

Hälsar #40 i Volvo Original i början på 90-talet; John Graff

Välkomna

Denna site är under uppbyggnad men förhoppningen är att den skall bli en levande och intressant plats på webben för oss som kör VOC i SSK