månadsarkiv: juni 2014

GÄSTKRÖNIKA REGERANDE MÄSTAREN

Hälften klart – men hälften kvar!

Tjena!  Mackan här, som är ombedd att skriva några ord. Även om jag inte är ute på alla tävlingar längre måste jag säga att det är jäkligt kul att följa VolvoCupen. Den har fått ett sjukt lyft jämfört med tidigare år och nu passar den ju så väldigt många fler än vad den kanske har gjort tidigare. Dels är det en utbildningsklass för de förare som vill gå vidare (och vem vill inte det?) och dels passar den kanonfint in för de förare – som till slut jag själv – insett att livet inte bara måste bestå av racing. Jag tänker förstås på de nyheter som införts till i år med omvänd startordning, stillastående start och inte minst en häftig Shoot out! Här finns nåt för alla och det vet jag kommer att ge en extra boost till klassen.

Hur ser det ut så här långt i VolvoCupen? Tänker man tillbaka på den förra säsongen kan jag bara säga att det mycket väl kan bli så att ingenting – absolut ingenting – är klart förrän den rutiga faller på Mantorp i höst. I fjol vann jag de fyra första racen, kvalade först, satte varvrekord och allt det där, för att sedan inte kliva högst upp en enda gång till förrän det var dags för final. Så Lillkroken (August Krokström) skall inte känna sig alltför säker, för nu har Janne Johansson hittat både pedalen och motivationen igen och Daniel Malmborg har fått ett självförtroende som är starkare än någonsin.  Och kolla lite bakåt så hittar ni Anton Eliasson i en vit 850 med en formkurva som en rymdraket. Och som grädde på moset finns alltid den revanschsugne norrmannen Erik Halvorsen som inte lägger fingrarna emellan när han har slagläge – som nu! Och glöm inte Oscar Hillström, han är snabb när grejorna håller, så låt oss hoppas på det resten av säsongen! Plus alla andra som gärna vill ha ett ord med i laget och det skulle också vara jäkligt kul att se min fjolårsbil göra bra ifrån sig på finalen. Så håll i hatten/hjälmen Lillkroken!

SSK & SPVM-final Mantorp Park

Finalen ja, om den blir som förra året kan vad som helst hända och det kommer det antagligen också att göra för det är ju FINAL!  Jimpa och jag växlade plats i kvalet och jag hade turen att sätta mitt snabbaste kvalvarv i slutet av kvalet när Jimpa istället blev avflaggad för att tiden var ute. De ynka fyra hundra-delarna jag hade tillgodo på Jimpa gav mig en pole position som sedan gav mig en seger i VolvoCupen och ett SSK-mästerskap. Med det vill jag bara säga att marginalerna är så otroligt små, att det gäller att hålla plattan nere och lite till ända till målflaggan i september!

Lycka till alla VolvoCupare! Och du – det finns alltid något mer du kan göra med din bil, om du så bara tejpar motorhuven…

Racehälsningar

Marcus ”Mackan #1″ Larsson

=>  Följ VolvoCupen på Facebook.

BÄSTA UNDERHÅLLNINGEN – VOLVOCUPEN I FALKENBERG!

 

VolvoCupen körde sin tredje racehelg på Falkenberg Motorbana den 14/6. De första racen i år har bjudit på innovativa och utvecklande grepp som omvänd startordning och både rullande och stående starter. Resultatet har inte låtit vänta på sig, det har givit sveriges bästa racing! Nu var det dags för nästa förbättring, en s.k. shoot out på kvalet. Daniel Malmborg Volvo 850, hanterade både kval och race på bästa sätt. Förutom att han tog sin första seger någonsin i VolvoCupen var han också helgens bästa poängplockare och gick upp på andra plats totalt i serien!

20140614-_ILD2272

Janne Johansson 940, Daniel Malmborg 850 och August Krokström 855. Race 2 på Falkenberg.

En samarbetspartner nappade på idén om extra krydda i kvalet och så föddes Fini Shoot Out. _DSC5993De fem snabbaste förarna från ordinarie kval fick ladda om och ge sig ut på ett enda flygande varv för att få sin placering i topp fem. Adrenalin, stress, fokus och rätt inställningar på bilen var det som fällde avgörandet.

I det första historiska Fini Shoot Out tog August Krokström Volvo 855 en övertygande seger och knep Pole Position, startruta ett. Erik Halvorsen S40 blev tvåa. Trea blev Janne Johansson 940. Fyran, Daniel Malmborg 850, kommenterade den adrenalinpumpande Shoot Outen med ett stort leende som bekräftade att det varit nervkittlande. Femma var Oscar Hillström S40.

Race 1 drog iväg från sin stående start och racet blev disciplinerat. Det var några omkörningar, men när förarna startar i snabbhetsordning tenderar det att dra ut fältet. August Krokström var omutlig och vann ohotad före Erik Halvorsen och Jan Johansson.

Race 2, som startar med omvänd startordning, har hittills varit VolvoCupens bästa underhållning. Idag startade snabbaste från Race 1 på 6:e och 5:e startposition, och 6:an från race 1 startade i Pole Position. Oscar Hillström var det som anförde fältet denna gång.

Prispall R2

Starten sågen en del omkastningar och några lättare sammanstötningar men snart var jakterna ett faktum. August Krokström var snabb och tog sig upp till 3:e plats. Oscar Hillström bröt med tekniska problem och Anton Eliasson 850 gick till spets! Anton försökte hålla undan, men fick efter några varv se sig omkörd av en inspirerad Daniel Malmborg. Samtidigt som det skedde satsade August lite för optimistiskt på ett innerspår där banans utformning gör att det bara blir smalare och smalare. Med 2 hjul på gräset kunde han inte få stopp utan fortsatte förbi banan, ut i en sandfålla. August tvingades uppsöka depån med punktering, men de andra fortsatteracet. Bakifrån kom Janne Johanson smygande och han lyckades ta sig förbi Anton, upp till en andraplats. Ställningen i mål var etta Daniel Malmborg med sitt livs första seger, Janne Johansson tvåa efter en bra uppkörning och trea Anton Eliasson som även han stod för sitt livs bästa resultat i VolvoCupen. Bra prestationer av alla tre, och ännu ett underhållande race i VolvoCupen!

En sak värd att nämna är Oscar Hillström och teamets bedrift. Oscar totalkraschade sin S40 förra tävlingen. De byggde en helt ny bil på de tre veckorna från föregående race. Att de gjorde allt för att komma till start förtjänar medalj! All heder och respekt till Hillströms. Där är ingenting omöjligt!

/VolvoCupen

VOLVOCUPEN PÅ GÖTEBORG CITY RACE

VolvoCupen fick inte vara med och köra, men vi var på STCC:s City Race ändå :-)

Bröderna Hellsten hade tagit med Edvins fina 850 och representerade VolvoCupen ihop med KAK (Kungliga Automobilklubben).

Många intresserade var framme och tittade och ställde frågor. De fick med sig Motor-Magasinet och information om VolvoCupen.

Bra PR för klassen och bra jobbat av bröderna Hellsten. Helgens motorsport- och VolvoCupambassadörer!

Se Oskar och Edvin Hellsten tävla på Falkenbergs Motorbana lördag 14/6.

/VolvoCupen

Hellsten Cityrace