månadsarkiv: september 2014

2014 GÅR MOT SITT SLUT

Säsongen 2014 går mot sitt slut – länge leve säsongen 2015!

Ledningen för VolvoCupen – en av Sveriges största och just nu mest spännande racingserier – skulle inför den stora Finalen vilja kommentera årets säsong och ge en liten inblick i den kommande säsongen 2015.

Inför den här säsongen stod det klart att det fanns ett intresse för att utveckla serien mot en mer ”proffsig” serie där inte bara förare på väg uppåt i sin karriär, utan även de som ville ta ett steg tillbaka kunde finna en utmaning. Vi förstod tidigt att en del nya och spännande moment måste till för att vi skulle lyckas med detta och vi tror att vi kom en bra bit på vägen redan från början!

Med facit i hand, kanske det var så att de flesta hade tagit sina beslut om sin racingsäsong när dimmorna kring VolvoCupen skingrades i våras. Det var på gott och ont förstås, men 15-16 bilar i klassen i år var perfekt för då fanns det både tid och möjligheter att finslipa de nya momenten för såväl tävlingsledning som funktionärer och inte minst för årets föraruppställning.

Vi tog oss friheten att i Cupledningen diskutera om vad som varit bra och vad som kan förbättras och pratade även med några förare om läget. Här nedan sammanfattas dessa synpunkter och det står vem som helst helt fritt att kommentera eller att ha synpunkter på innehållet. Det är givetvis inte heller Sanningen, utan synpunkter och uppfattningar – så som vi uppfattat dom.

Vad har varit roligast med säsongen 2014?

 Generellt kan man nog säga att hela förändringen inför säsongen är den stora positiva grejen med hela Cupen. VolvoCupen har visat att konceptet ”Maximal racing – Minimal kostnad” i kombination med idogt arbete har gett en stark klass, när de flesta andra klasser i motorsverige gått bakåt! Med Maximal Racing menar vi förstås att man får en rad olika moment som t ex omvänd startordning och Shoot Out för en i sammanhanget billig peng. Normalt får man söka sig högre upp bland klasserna för att hitta motsvarande. (Faktiskt ända till STCC-klassen, med sina tre kvalomgångar)

Men också att vi har lyckats med att knyta nya klassponsorer till oss och där vi kunnat nå ut genom vårt samarbete med Motormagasinet på ett helt annat sätt än tidigare. Vi har med hjälp av nya sponsorer kunnat erbjuda snygga klassponsrade kläder för att skapa gemenskap och samhörighet, vi har en titelsponsor för vår Shoot Out, vi har fina nya sponsorer som hjälper oss med viktiga trycksaker och displaymaterial och vi har en huvudsponsor som hjälper oss finansiellt på ett generöst och bra sätt och som utgör grunden för en långsiktighet för VolvoCupen.

Vilka förväntningar fanns på VolvoCupen inför säsongen?

Svaret är lika klart som enkelt: Att förnyelsen skulle innebära att vi skulle kunna behålla eller helst öka antalet förare och team. Dessutom med en bättre sammanhållning med t ex ett gemensamt tält och material för egen marknadsföring. Check säger vi, med undantag av det gemensamma tältet. Men det finns med på göra-listan inför 2015.

Kunde något ha varit bättre?

Här har vi faktiskt en liten synpunkt: Responsen från de egna leden/klassen när man bett om input eller hjälp, för det är en ganska begränsad skara som engagerar sig i något annat än det som man själv håller på med runt sig själv och sitt eget tävlande. Och skall vi kunna nå ut till ännu fler, så måste kanske fler ställa upp och visa VolvoCupen som gjordes på Elmia i påskas, som gjordes på GBG City Race osv. Det kräver lite extra, men det ger så otroligt mycket tillbaka.

Har vi något budskap till SSK?

Här har vi en vädjan till SSK, och det är att VolvoCupen absolut måste få köra som egen klass vid samtliga tävlingar. Med all respekt för övriga tävlande i andra klasser som ”hamnar” i VolvoCupens heat, så måste vi få köra som en egen klass. Se VolvoCupen som den tillgång den är och prioritera den ifråga om körtider och inte bara köra ex vis Shoot out ”i mån av tid”. Men här kommer vårt gemensamma arbete in igen och det kommer aldrig att bli några diskussioner om blandning om vi är tillräckligt många. Så det skall vi absolut vara 2015! Samtidigt vill vi ge en eloge till SSK för sin positiva inställning till våra önskemål om bl a ändrat tävlingsgenomförande och flexibilitet bland alla inblandade funktionärer.

Nåt annat som har varit bra?? 

 Vi har sålt våra gemensamma jackor för mer än 10 000kr och alla tycks ha burit jackorna med stolthet och kommentarer som ” det känns som man kör i en riktig racingklass nu” värmer riktigt härligt kan vi säga.

Men utöver att våra gemensamma kläder varit en succé, tycker vi att de förare som stått på prispallen har skött sig föredömligt, inte minst när det gäller att ta på våra sponsorkepsar. Inget gnällande och vi är helt övertygade om att alla förare har samma inställning till detta.

Ett annat mycket glädjande inslag är att samtliga förare varit noga med att förse sina tävlingsbilar med våra sponsorers dekaler. Inget knorrande här heller, utan tvärtom har man omedelbart satt på nya i de fall de har behövt bytas ut. Hedrande!

Så…

 …nu är vi redan igång med att planera för 2015! Manegen är hyggligt krattad, men vi måste som vi sa tidigare hjälpa till med att få allting i hamn. Vi har ju bl a en ambition att få ett gemensamt tält till nästa säsong (vi har redan tältet), men det behövs resas och det skall dessutom tas ner. Men hjälps vi åt och det kan inte vara så mycket jobb, kan vi ännu enklare rekrytera nya förare som snabbt kan finna sig tillrätta både socialt och tekniskt.

Nu ser vi framåt mot en spännande final där framförallt kriget står om de återstående platserna bakom segraren. I det sammanhanget vill vi ge en stor eloge till er förare som tävlat hårt och underhållande men juste och inom reglerna.

Men vi ser också fram emot nästa säsong! Den skall bli ännu bättre med ännu fler förare – minst 25 st!

Häng med!

Styrelsen för VolvoCupen