månadsarkiv: juni 2017

RACEHELG 3 VOLVOCUPEN PÅ FALKENBERG

Det bjöds på tät och händelserik racing när tredje tävlingshelgen i SSK-serien avgjordes på snabba Falkenbergs Motorbana den 17:e juni. VolvoCupförarna var laddade, som vanligt, och bjöd på bra race! Två förare gjorde sitt livs bästa resultat i VolvoCupen, nämligen Daniel Raatikainen som vann Race 1 och Filipe Skagerfält som knep andraplatsen i Race 2. Många höjdpunkter i helgen!

Helgen började med en regnig och blöt fredag med fyra frivilliga träningspass. Mot kvällen klarnade det upp och lördagen bjöd på sol och värme när det blev dags för kval på förmiddagen. Daniel Raatikainen slog till med bästa tid i sin Volvo 850 (54.375) och tog Pole position inför första racet. Närmast bakom var Jan Johansson, även han i en 850, med 54.533. Andra startled bestod av Stian Theodorsen S40 på tredje plats och Peter Wiborg 855 på fjärde. Ett bevis på hur tät racing VolvoCupen bjuder på är att det under kvalet endast skiljde 1,9 sekunder från första till trettonde plats!

I första racet är det stillastående start för VolvoCupen. Daniel kom iväg bra från sin Pole position och höll ledningen genom chikanen (första kurvkombinationen, se bilden). Även Stian gjorde en bra start och tog sig direkt upp på en andraplats. Fler som kom iväg bra var Håkan Malmborg 850 som tog en placering till fjärde och Pernilla Nyström 850 som tog sig från sjunde startruta upp till en femteplats redan ner till första kurvan.

VolvoCupen_Race2_Falkenberg_170617_SSKDet var täta fighter genom hela fältet större delen av racet, där bland annat Julia Eliasson och Richard Bertilsson hade både en och två duster som Julia slutligen gick vinnande ur. I mitten av fältet pågick ett par riktigt härliga fighter där Sanna Andreasson fick titta både framåt och bakåt. Dels jagade hon Ulf Borgström S40 och senare fick hon även se upp för Emil Sonesson 850 som kom som en raket bakifrån. Han lyckades dock inte rå på Sanna som försvarade sig bra.

Racets show var fighten om femteplatsen där Pernilla Nyström slogs med näbbar och klor i flera varv för att hålla Peter Wiborg och Filipe Skagerfält 940 bakom sig. Tyvärr fick hon till slut vika ner sig och tappade lite snöpligt båda grabbarna i en omkörning då Peter fick innerspåret igenom kurva tre och Filipe kunde passa på att utnyttja luckan som uppstod. Topp tre såg intakt ut större delen av racet tills Jan tyvärr fick bryta från sin tredjeplats, när bilen gick varm. Det gjorde i sin tur att Håkan Malmborg nu var på prispallen. Daniel Raatikainen höll ledningen hela vägen in i mål och tog sin första seger i karriären, stort grattis! Stian körde in på en andraplats följd av Håkan på tredje.

I Race 2 tillämpas rullande start med omvänd startordning. Man vänder på 50% av fältet efter hur de gick i mål i Race 1. Den här gången vändes 6 bilar då det var 13 startande. Detta innebar att Pernilla Nyström startade i Pole position med Peter Wiborg bredvid sig och Filipe Skagerfält tillsammans med Håkan Malmborg i andra startled. Den här gången var det Peter som fick till en bra start och tog ledningen direkt. Pernilla lade sig på andraplats, Filipe på tredje och Stian fjärde, efteratt ha tagit sig förbi Håkan in i chikanen. Även Julia Eliasson 850 fick till en bra start och tog två placeringar! (Tyvärr bryta längre in i racet med motorproblem.)

Stian hade siktet inställt redan från start och satte riktigt bra fart framåt. Det tog bara ett par varv så hade han passerat både Filipe, Pernilla och Peter och var uppe i ledning. Den här gången var den stora fighten om tredjeplatsen, där Pernilla återigen försvarade sig riktigt bra men till sist fick ge vika för både Filipe och Daniel Raatikainen. Stian höll sin ledning ohotad in i mål medan Peter Wiborg försökte försvara sin andraplats mot Filipe, som jobbade sig ikapp under de sista varven. Peter fick ge vika på sista varvet då han bromsade på sig in i chikanen. Topp tre i andra racet blev Stian Theodorsen i sin S40 följd av Filipe Skagerfält 940 (personbästa!) och Peter Wiborg 855.

Helgens kämpe måste ändå bli Emil Sonesson. På fredagen rasade växellådan, som han fick bytt till lördagen bara för att tappa både ettan och tvåans växel i den nya redan på första träningen. Han fick ingen tid satt i kvalet men gav inte upp för det. Han blev igångputtad från depån i Race 1 och körde på endast trean och fyrans växel båda racen för att lyckas rädda de poäng som räddas kunde. Härligt att se!

Om man vill se helgens tävling igen så går det via följande länk.
Volvocupen kör kval 51 min, Race 1 3h 13 min och Race 2 5h 27 min in i sändningen.

https://sbfplay.solidtango.com/live/ginetta-gt5-challenge-radical

Nu laddar förarna om för Raceweek på Kinnekulle Ring 28-30 juli, väl mött!

/VolvoCupen web

RACEHELG 2 FÖR VOLVOCUPEN

Deltävling 2 kördes på SSK:s hemmabana Kinnekulle Ring. VolvoCupen gladdes åt att veteranen Janne Johansson var tillbaka. Han har gått från bakhjulsdriven 940 till en framhjulsdriven 850. Förra deltävlingen drabbades Peter Wiborg av motorhaveri, men hade reparerat och var sugen på revansch. Även Daniel Raatikainen kom med nytt under motorhuven och var mer än racesugen!

Efter träning kördes det kval, där topp 5 gick vidare till Shoot out.  Daniel Raatikainen (850) var snabbast i kvalet(!), följd av Peter Wiborg (855), Emil Sonesson (850), Stian Theodorsen (S40) och Sanna Andreasson (850).

I Shoot outen, där förarna gör upp om platserna 1-5 via ett enda nervpirrande kvalvarv, var det Stian som fick till det bästa varvet på 1:03.902, tätt följd av Daniel.

I race 1, där VolvoCupen tillämpar stående start, kom både Daniel och Stian iväg bra. Efter dessa herrar var det kamp mellan Sonesson, Wiborg, Janne J och Filipe Skagerfält som blivit allt snabbare i sin Volvo 940. Daniel och Stian bjöd på säsongens hittills bästa fajt genom att byta placeringar med varandra flera gånger under racets ca 15 minuter. Alltid riktigt schyssta fajter också ska tilläggas.

Stian drog längsta strået och var den som körde över mållinjen först. Han tog därmed säsongens andra seger. Daniel blev 2:a, vilket var personbästa, och Emil Sonesson 3:a. Janne J var nöjd efter sitt första race i en framhjulsdriven bil då han gick i mål som 5:a. Bästa tjej blev Sanna Andreasson, som slutade 7:a efter en bra kamp med Pernilla Nyström (850).

I race 2 var det omvänd startordning för de 6 första från race 1, vilket gjorde att Filipe och Janne J startade i första startledet. Janne fick den bästa starten och skapade tidigt en lucka till övriga fältet. En lucka som växte när Emil Sonesson tvingades bryta med trasig koppling. Även Filipe fick kasta in handduken p.g.a. tekniskt fel. Peter Wiborg försökte komma ifatt Janne J, men det räckte inte hela vägen utan Janne körde stabilt och vann race 2. Peter tog sin första pallplats, strax för Stian som körde in som 3:a. Bästa tjej blev nu Pernilla Nyström som tog revansch och körde i mål som 5:a före Sanna Andreasson. Efter dem var det Jimmy Pettersson (855), Richard Bertilsson (850), Håkan Malmborg (850) och Julia Eliasson (850).

Topp 3 i VolvoCupen just nu: 1. Stian Theodorsen 350 poäng, 2. Emil Sonesson 250 poäng, 3. Sanna Andreasson 214 poäng.

Nästa race körs på Falkenbergs Motorbana den 17:e juni. Välkomna dit!

/VolvoCupen – TN

PREMIÄR I VOLVOCUPEN

Vårracet på Mantorp Park blev en solig tillställning när det var premiärdags för SSK-serien och VolvoCupen 2017.

Under fredagen var det träning och kval. I VolvoCupen fick vi se några nya på banan, bl.a. Julia Eliasson (850) och Emil Sonesson (850) som tagit klivet från Renault Junior. Vi hade även Richard Bertilsson (850) som inte kört mycket banracing innan, men han hängde med bra ändå.

När det var dags för kval plockade Håkan Malmborg (850) fram sin rutin och överraskade många genom att sätta bästa tid (1:36.579). Många trodde att Stian Theodorsen (S40) skulle vara snabbast, men han fick nöja sig med 3:e bästa tid (1:36.782).  Däremellan klämde sig debutanten Emil Sonesson (850) in på en 2:a plats med tiden 1:36.629. En riktig skräll!

I race 1, som gick under lördagen, var det stillastående start. Alla kom iväg bra, med Håkan som ledare genom första kurvan. Bakom honom jagade Stian, Emil och Filipe Skagerfält (940), som bara dagar innan premiären hoppat omkring på kryckor efter en skada under en fotbollsmatch.

Kampen om förstaplatsen blev efter ett tag riktigt bra. Stian kom ifatt Håkan och kunde till slut gå om och upp i ledningen. Håkan fick senare även ge vika för Emil, som var oerhört snabb i sin 850, och gick upp på andraplatsen. Ställningen höll sedan ända in i mål. Den som imponerade mest av alla var Emil Sonesson. Han knep sin första pallplats i VolvoCupen redan i premiären!
– Detta som skulle bli ett läroår, sa Emil efter målgång!

I Race 2 var det, som alltid i VolvoCupen, omvänd startordning för de 6 första från race 1. Det gjorde att Sanna Andreassson startade från pole position. Här var det nu rullande start som gällde och alla kom iväg bra med Sanna i ledning. Sanna fick senare ge upp förstaplatsen då Emil, Stian och Filipe kom ångandes bakifrån. En bit in i loppet kunde Emil kunde gå upp i ledningen, vilken han höll in i mål och tog sin första seger i VolvoCupen! Det var jämnt bakom men Stian kunde  gå upp på andraplats. Filipe Skagerfält slog till med sitt livs bästa race genom att köra in som trea och därmed bärga sin första pallplats i karriären. Sanna slutade 4:a och bästa tjej, med Pernilla Nyström (850) tätt efter.

Extra kul var att vi fick återse Jimmy Pettersson på banan med sin nybyggda V70. Jimmy hade lite barnsjukdomar som ska fixas till innan han också ger sig in i leken på allvar. Håkan fick bryta mot slutet med tekniska problem i sin 850.

Kolla gärna VolvoCupen på Facebook. Där ligger bland annat intervjuer med några förare :-)

/VolvoCupen – TN