månadsarkiv: september 2017

FINAL I VOLVOCUPEN

VolvoCupfinalen avgjordes på SSKs hemmabana Kinnekulle Ring den 23/9. På finalen körs endast ett race så alla förarna var supertaggade och det sparades inte på något. Filipe Skagerfält tog sitt livs första seger och markerade med det att hans tredjeplats i mästerskapet inte är en slump. Daniel Raatikainen vann kvalet och var tvåa i racet. Det befäste hans andraplats i totalen.

Fredagens två friträningar, där den ena var på torr och den andra på blöt bana, toppades båda två av Daniel Raatikainen som hittat mycket fart under sin tredje säsong i VolvoCupen.

På lördagen kördes först en träning i lätt regn. Den toppades återigen av Daniel, följd av Peter
Wiborg och Håkan Malmborg. När det sedan blev dags för kval var det på upptorkande bana som hela tiden blev snabbare. VolvoCupen körde även Shootout, där topp fem från grundkvalet får varsin chans att sätta ett ”super-varv” ensamma på banan. Dessa fem var Daniel Raatikainen, Filipe Skagerfält, Emil Sonesson, Peter Wiborg och Håkan Malmborg. Daniel fick till ett inspirerat varv och tog Pole position (ettan i kvalet får bästa startplats) före Filipe Skagerfält. Peter var snabb och tog plats i tredje startruta. Håkan höll sin fjärde plats medan Emil inte riktigt lyckades i Shootouten utan halkade ner till femte plats. Värt att nämna är också att Sanna Andreasson kvalade in som sexa och Pernilla Nyström som sjua, precis utanför Shootouten. Det visar att även de hade bra fart!

Lite senare på dagen var det då dags för race! Alla gav verkligen allt och lite till och bjöd upp till en riktig show! Banan hade hunnit torka upp i racelinjen så alla laddade för fullt från start. Raatikainen kom iväg bäst från Pole och ledde tätt följd av Skagerfält. Wiborg tappade tyvärr både Sonesson och Malmborg, som båda gjorde bra starter. Efter bara några varv var Skagerfält ikapp Raatikainen och började utmana om segern. Raatikainen gjorde vad han kunde, men Skagerfält var för stark. En sen inbromsning och attack in i Kinnekulles berömda Kvarnkurva var det som gjorde racet. Efter det drog Skagerfält ifrån till sitt livs första seger i VolvoCupen.
Raatikainen fick sedermera uppvaktning bakifrån från en vilt jagandes Sonesson. Tyvärr blev det en oavsiktlig sammanstötning dem emellan, som senare gav Sonesson problem. Håkan Malmborg höll länge fjärdeplatsen och tredjeplatsen, men gav mot slutet bort sin pallplats till Sanna Andreasson.

SSK-Final Kinnekulle Ring

Topp tre från racet: 2:a Daniel Raatikainen, 1:a Filipe Skagerfält, 3:a Sanna Andreasson

Vinnaren av 2017 års upplaga av VolvoCupen blev Stian Theodorsen i sin S40 som då tar med sig pokalen till Norge. Daniel Raatikainen i Volvo 850 blev serietvåa och Filipe Skagerfält blev trea med sin 940. Detta visar hur jämn VolvoCupen är, när det är tre olika modeller på pallen! Vi har också haft sex olika segrare på 11 race under årets gång vilket visar hur jämnt det är genom hela fältet. 

SSK-Final Kinnekulle RingSanna Andreasson (bästa tjej), Daniel Raatikainen, Stian Theodorsen, Filipe Skagerfält

Tävlingarna är slut, men det är en viktig sak kvar på säsongen. Den traditionella Mek&Sponsorhelgen körs den 6-8/10. På fredagen börjar höstens licenskurs och lördag-söndag är det körning på banan. VolvoCupen kommer att erbjuda medåkning till hugade spekulanter och är någon seriöst intresserad av att börja köra i klassen kan det bli tillfälle att få provköra en VolvoCupbil. Hör gärna av dig i förväg till Filipe Skagerfält (filipe.skagerfalt@gmail.com) om du är intresserad av det.

VOLVOCUPEN LOCKAR NYA FÖRARE

Namn: Niklas Angbo
Tävlingsbil: Volvo 850
Född: 2000
Klubb: SSK
Bor: Sjövik
Yrke: Studerar på gymnasiet
Hur hittade du VolvoCupen?
Genom Jimmy och Sanna Andreasson. Jimmy har kört VolvoCupen tidigare och Sanna kör nu.
Vad fick dig att välja just VolvoCupen?
Jag har velat köra VolvoCupen ända sedan jag fick åka med i Jimmys bil på mek- och sonsorhelgen 2014.
Vad har du för racingmeriter sen tidigare?
Jag har tävlat i motocross och kör idag min andra säsong i Renault Junior Cup.
Har du hunnit testa nya bilen än?
Nej inte ännu, det blir förhoppningsvis på mek- och sponsorhelgen 7-8 oktober.
Vad har du för förväntningar på VolvoCupen?
Att den ska bjuda på en större utmaning än Renault Junior och rolig racing.
Vilken racerbana är din favorit?
Kinnekulle Ring
Vad har du för målsättning 2018?
Att göra mitt bästa och ha roligt med alla. Skulle gärna slå Sanna också :)

Vi hälsar Niklas varmt välkommen till VolvoCupen – Maximal racing till minimal kostnad! Håll utkik här på hemsidan för fler presentationer då vi råkar veta att det finns några till på ingång…

VOLVOCUPEN DELTÄVLING FEM

Femte deltävlingen i VolvoCupen avgjordes på tekniska Gelleråsen i Karlskoga. Dagen bjöd på väldigt omväxlande väder och stora utmaningar. Det var torra förhållanden på förmiddagens test och kval, men sen slog det om fullständigt med ett ösregn till Race 1.

Under förmiddagens test var Håkan Malmborg i topp följd av Emil Sonesson och Daniel Raatikainen.

När VolvoCupen gick ut för kval var förhållandena goda och förarna var ordentligt laddade. Flera av dem förbättrade sina tider hela tiden och när grundkvalet var över så såg topp fem ut som följer; Håkan Malmborg, Emil Sonesson, Sanna Andreasson, Daniel Raatikainen, Stian Theodorsen. Något som är riktigt kul att se är att tjejerna fortsätter att hävda sig. Denna gång var det Sanna som visade grabbarna att hon är att räkna med! Efter Shootout såg slutgiltiga startuppställningen inför Race 1 ut såhär: Håkan, Daniel, Sanna, Stian och Emil. Emil fick tyvärr avbryta kvalet precis innan Shootouten med trasig motor och missade således båda racen, men har lovat att komma ordentligt revanschsugen till finalen på Kinnekulle 23:e september!

VolvoCupen hade sedan några timmars uppehåll innan det var dags för Race 1. Lagom till Line up så kom då skyfallet och dränkte hela Gelleråsen. Starten blev försenad och det var ett tag osäkert om det ens skulle gå att köra. Som bekant har VolvoCupen stående start i första racet men denna gång blev det några varv bakom Safety Car, sedan släpptes fältet och racet var igång. Håkan hade fördelen att vara först och på så sätt slippa vattensprayen från framförvarande bil. Där bakom hängde Daniel på bra och lät inte Håkan vila. Bakom honom var det sedan väldigt händelserikt med en del avåkningar och luriga förhållanden. Två som bevisligen hanterade det riktig bra var Julia Eliasson som körde upp sig från 12:e startruta till en sjätteplats och Filipe Skagerfält som tog sig från nionde till tredje. Pernilla fick dessvärre bryta efter att ha gått ihop med Sanna Andreasson i slutet av rakan och blivit stående vid sidan av ingången till första sväng. Sanna kunde fortsätta men Safety Car kom då ut och sedan blev racet rödflaggat på grund av de dåliga förhållandena. Både Pernilla och Sanna klarade sig bra med endast lite stela muskler. Topp tre i mål blev således Håkan Malmborg, Daniel Raatikainen och Filipe Skagerfält.

Mellan Race 1 och 2 lättade regnet och det såg först ut som det regnat färdigt. Återigen började det regna när förarna stod i line up, men denna gång var det måttligare och racet kunde köras utan hinder. Med den omvända startordningen som används i VolvoCupens andra race, där vi denna gång vände de första sex, stod nu Julia Eliasson i pole position. Hennes första i Volvocupen! Bredvid sig hade hon Jan Johansson och bakom följde Stian Theodorsen och Filipe Skagerfält i andra led. Daniel Raatikainen och Håkan Malmborg stod i tredje. Både Daniel och Stian gjorde bra starter och tog sig längst fram i fältet direkt. Där bakom var det desto tightare mellan Julia, Jan och Filipe där det till slut stod mellan Jan och Filipe som låg jämsides igenom fyra kurvor i fajt om tredjeplatsen. Den fighten gick Filipe vinnande ur.

I täten riskerade Stian ingenting utan bevakade sin andraplats som i förlängningen säkrade totalsegern i VolvoCupen 2017. Stort grattis till Stian Theodorsen som konsekvent kört riktigt bra under året och därmed åker hem till Norge som serievinnare 2017 med en deltävling kvar att köra.

Finaltävlingen i VolvoCupen körs lördagen den 23/9 på Kinnekulle Ring utanför Götene. Välkommen att komma och titta och prata med våra förare :-)