Årsarkiv: 2018

SSK’s och VolvoCupens kalender för 2019

 

Datum Tävling – Bana Klasser
13-14 april Testhelg – Kinnekulle
4-5 maj SSK 1 (Vårracet) – Mantorp SSK (I MK Skandias regi)
10-12 maj RHK – Kinnekulle RHK, Legends
24-26 maj SSK 2 – Kinnekulle SSK, SPVM
12-14 juli SSK 3 – Falkenberg SSK deltar i Västkustloppet
26-28 juli Raceweek – Kinnekulle SSK, övriga klasser meddelas senare
6-8 sept SSK 5 – Gelleråsen SSK, övriga klasser meddelas senare
27-29 sept SSK 6 – Kinnekulle SSK, övriga klasser meddelas senare
12 okt Mek- och sponsorsdag – Kinnekulle

Tidsschema inför finalen

RACEWEEK!
Sista deltävlingen i VolvoCupen går av stapeln nu till helgen, allt avgörs på lördag 29/9! Ska Emil Sonesson kunna ta totalsegern före flickvännen Sanna Andreasson? Kommer Wiborg eller Bertilsson kunna utmana Skagerfält om sista pallplatsen? Missa inte detta!

42341870_1078278088999388_8010459434079748096_o

VolvoCupen på Gelleråsen

Växlande väderlek bäddade för bra racing när deltävling fem avgjordes på tekniska Gelleråsen. Det blev en hektisk lördag då VolvoCupen körde test, kval och båda racen under samma dag. Resultatet efter denna helg gav en del omkastningar i tabellen, bland annat har vi nu en ny serieledare inför finalen!

 

Det kördes tre tester på fredagen på torr bana där vi hade rejält blandade resultat vilket såg lovande ut inför lördagen.

När lördagen kom så kom även regnet. Morgonens test visade ytterligare en omkastning i resultat där Michael Haflidason visade god fart i sin nya Volvo 850, följd av Adam Olinson och Julia Eliasson. När sen kvalet närmade sig så hade regnet avtagit och VolvoCupen rullade ut på en upptorkande bana, såkallad ”greasy track”. Detta satte verkligen prov på förarnas skicklighet att våga köra fort även när förhållandena inte är optimala. När första delen av kvalet var över och det var dags för Shootout, där de fem främsta från det ordinarie kvalet får varsin chans att på fri bana sätta ett ”super-varv”, så hade vi en debutant i toppen. Michael Haflidason visade prov på god förmåga att hantera vädret. Övriga fyra som också gick vidare var Emil Sonesson, Peter Wiborg, Sanna Andréasson och Filipe Skagerfält. Resultatet efter Shooutouten blev följande; 1. Michael Haflidason 2. Peter Wiborg 3. Emil Sonesson 4. Filipe Skagerfält 5. Sanna Andréasson.

Trångt i första kurvan, Bertilsson fick ta ”alternativspåret”

Inför eftermiddagens två race klarnade det upp och Volvocupen hade en näst intill torr bana när de gick ut för sitt första race med stillastående start.
Emil Sonesson var som ofta startsnabb och gick från tredje startruta till första direkt. Peter Wiborg låg på en tredjeplats innan han oturligt nog endast hade bromsverkan bak när fältet kom upp till Ejes kurva. Det resulterade i en snöplig avåkning och han fick jobba sig upp från sista plats.
Sonesson utmanades snart av Haflidason och tog inga risker då han har ett mästerskap att tänka på och gav inget större motstånd och bevakade sedan sin andraplats in i mål. Sanna Andréasson gjorde ett bra race från sin femte startruta och gick in som trea i mål.

Pallen race ett fr.v. Emil Sonesson, Michael Haflidason och Sanna Andréasson

I race två är det som vanligt omvänd startordning där vi vände de sex första vilket ofta bjuder in till flertalet omkörningar och härliga fajter. Nu hade vi Adam Olinson i Pole med Pernilla Nyström bredvid sig och Skagerfält i tredje ruta.
Sonesson gjorde återigen en bra start och tog sig upp på en andraplats redan på första varvet. Han utmanade sedan Olinson som inte hade så mycket att sätta emot och Emil seglade iväg mot en bekväm seger. Bra start även på Peter Wiborg som också tog sig upp på en fjärdeplats på första varvet från en sjunde startruta och sedan även förbi Nyström. Pernilla Nyström såg länge ut att kunna hålla en fjärdeplats men fick vika ner sig för både Skagerfält och Haflidason mot slutet och slutade på en sjätteplats. Adam Olinson och Wiborg hade en rätt så tät fajt om andra och tredje plats som stod sig ända in i mål. Wiborg gick vinnande ur den och slutade sedermera på andra och Olinson på tredje. Sanna Andréasson slutade på en sjundeplats vilket gör att Emil nu seglat upp i serieledning inför finalen.

Pallen race två fr.v. Peter Wiborg, Emil Sonesson, Adam Olinson

Detta bäddar för en gastkramande final där dels Emil och Sanna, som är VolvoCupens turturduvor, slåss om serievinsten men också Peter Wiborg och Richard Bertilsson har möjlighet att utmana Filipe Skagerfält om sista pallplatsen. Missa inte när allt avgörs på Kinnekulle 29 september!

VolvoCupen gästade Västkustloppet

VolvoCupens tredje deltävling gick av stapeln på Falkenbergs motorbana under anrika Västkustloppet. Publikrekord för VolvoCupen när drygt 4000 åskådare fick se två actionfyllda race som hade det mesta.

 

Här var det läge för Sanna Andreásson från Gråbo att rycka lite i tabelltoppen. Men det ville sig inte riktigt. I kvalet var det som vanligt jämnt. Filipe Skagerfält, Volvo 940 snabbast (53.435), 2:a Emil Sonesson, Volvo 850, 3:a Peter Wiborg, Vovlo 855, 4:a Sanna Andreasson, Volvo 850, 5:a Pernilla Nyström Volvo 850. Vi noterade att regerande VolvoCup-mästaren Stian Theodorsen var tillbaka med sin nybyggda Volvo 240. Stian som i år satsar helt på Norska GT5 kvalade in som elva. Vi hoppas han gör fler inhopp i VolvoCupen i år! :-)

Stian Theodorsen i sin nyrenoverade Volvo 242

I race 1 var det en tuff fajt i toppen inledningsvis. Filipe Skagefält tog ledningen genom kurva 2 och jagades senare av Emil Sonesson och Peter Wiborg. Det blev lite väl trångt efter starten och Sanna blev vänd upp mot nyhemskurvan. Sanna kom igång igen, men tvingades senare bryta med trasig motor. Teamet slängde sig då iväg till Gråbo för att fixa en ny motor, så Sanna kunde vara med nästa dag. Filipe ångade på i ledning, men efter att säkerhetsbilen tvingats ut kom sen attacken från Emil efter omstarten, som då körde om och tog över ledningen. Även Peter hängde på och gick upp på andraplats. Filipe nu trea. Men Filipe ger inte upp så lätt utan kämpar sig tillbaka upp i ledning efter att Emil Sonesson gjort en liten miss ut på start och målrakan. Filipe håller nu ledningen några varv, men efter ett tag får även han tekniska problem och får parkera sin Volvo 940. Snöpligt! Nu står kampen mellan Emil Sonesson och Peter Wiborg. Emil får senare problem ner mot chikanen och tvingas då ta escape road, men kan ändå fortsätta racet. Nu tar Peter över ledningen. En ledning han håller in i mål. Emil tar sig in på andraplats och en glad Richard Bertilsson, Volvo 850, kör in som trea efter en tuff kamp med Julia Eliasson som körde in på en stark fjärdeplats. (Förutom Sanna och Filipe, bröt även Filip Sjögren och Pernilla Nyström race 1 med tekniska problem.)

I race 2 är det omvänd startordning. Emil Sonesson gör den bästa starten och kommer ut som ledare efter chikanen. Sen blir det lite lätt kaos bakom Emil genom fullfartshögern. Många bilar hamnar utanför banan, vilket Emil utnyttjar och skapar en lucka. Några kommer ändå igång snabbt, en av dom är Filipe. Han jagar tillslut ifatt Emil och är så nära att köra om ner mot gnistkurvan när Filipe får höger hjulpar utanför bana och tappar kontrollen på bilen. Filipe far över bana och in i däckstraven på andra sidan. Han kan fortsätta några varv men bilen går inte bra så en besviken Filipe viker av in i depån. Emil Sonesson kan andas ut och vinna race 2. Peter Wiborg kör in på andraplats och Sanna Andréasson blir tillslut trea efter en stenhård fajt in på målsnöret med Michael Aron-Haflidason, Volvo S40.

Lite väl trångt i fullfartskurvan

Det har blivit en ordentlig rockad i tabellen där Sanna fortsatt leder med en rätt så god marginal till Richard Bertilsson som nu tagit sig upp på en finfin andraplats tätt följd av Emil Sonesson.

Serieledande Sanna Andréasson går för seger 2018

Till nästa deltävling vänder vi ”hemåt” igen till Kinnekulle Ring och populära Raceweek 27-29 juli där förutom VolvoCupen och övriga SSK-serierna kör även gästas av bland annat danska Citroën DS3 Cup. Välkomna!

Händelserik andra deltävling i VolvoCupen

VolvoCupens andra deltävling för året avgjordes i hög värme och högt tempo på seriens hemmabana Kinnekulle ring. Vi fick se häftiga uppkörningar och avåkningar samt att det sattes ett nytt banrekord!

 

I grundkvalet där topp fem avancerar till Shoot-out var det Skagerfält 940 som tog kommandot med Andréasson 850 tätt bakom. Peter Wiborg 855, Emil Sonesson 850 och William Gunnarsson S40 tog de resterande platserna.
I Shoot-out:en var det dock spel mot ett mål. Skagerfält som var sist ut drog till med ett varv som fick hela depån att klia sig i huvudet, och han tog Pole Position (första plats) med en halv sekund före Andréasson, Gunnarsson, Sonesson och Wiborg.

 

Race ett var en relativt odramatisk resa längst fram. Skagerfält tog starten och sedan var det en enkel resa in i mål före Andréasson. Bakom var det dock en strålande fight om den åtråvärda sista pallplatsen. Wiborg, Sonesson och Gunnarsson kämpade hela racet igenom och när flaggan föll efter sexton varv skiljde det endast sex tiondelar mellan de tre i samma ordning.

Pristagarna efter race 1 fr. v. Sanna, Filipe, Peter

Pristagarna efter race 1 fr. v. Sanna Andréasson, Filipe Skagerfält, Peter Wiborg

Race två däremot var allt annat än odramatiskt. Än en gång levererades bra race till följd av den omvända startordningen som den här gången var topp sex. William Gunnarsson och Fredrik Wiborg stormade tidigt iväg som etta tvåa och bjöd på en nagelbitande fight om ledningen. Bakifrån kom dock Skagerfält med siktet inställt på en dubbelseger, och när han väl tog sig förbi var han ohotad in i mål. Fighten om de resterande pallplatserna var emellertid inte över. Med fem bilar inom ett par sekunder kämpades det på alla fronter ända fram till slutet när någonting brast i Wiborgs bakvagn och han åkte av i banans snabbaste kurva, där farten ligger över 160km/h. Racet fick gå i mål bakom Safety car och resultatet blev seger för Filipe Skagerfält, Sanna Andréasson tvåa och William Gunnarsson trea.

Tät racing på första varvet när alla försöker plocka positioner

Sanna är fortsatt serieledare men efter en strålande helg har Filipe nu seglat upp på andra plats. William Gunnarsson fortsätter imponera som rookie och håller tredjeplatsen. Richard Bertilsson som låg tvåa efter Mantorp hade växellådsproblem i första racet och har nu åkt ner till en fjärde som följd.

Alla förare som deltog i helgens tävling

Nästa tävling körs under banracingsäsongens höjdpunkt Västkustloppet den 6-8 juli.  Då kör även STCC och V8 Thundercars samt många fler. Missa inte det!

Dags för deltävling två

Nu är det dags igen! Efter en händelserik premiär ställer vi in siktet på deltävling två som går av stapeln nu till helgen 25-27 maj på Kinnekulle Ring.

 

Filip Sjögren, rookie i klassen, som redan i premiären visade prov på god fart kommer till Kinnekulle med gott självförtroende

Flera av de nya i klassen var hungriga från start och kommer till andra deltävlingen med mersmak. Även Peter Wiborg som tyvärr fick kasta in handduken redan efter kvalet på Mantorp kommer vara ordentligt revanschsugen. Allt detta bådar för spännande racing!

Fri entré hela helgen!

Rafflande premiär för VolvoCupen

Det blev en premiär med stor dramatik och starka känslor.
Redan på kvalet försvann Michael Haflidason och Peter Wiborg med tekniska bekymmer. Sanna Andréasson knep pole position som första tjej någonsin i VolvoCupen.

Race ett blev en relativt enkel resa för Sanna som ledde från start till mål. Bakom henne var det dock allt annat än enkelt. Det var en stenhård fajt mellan Filipe Skagerfält och Emil Sonesson om andraplatsen. Pernilla Nyström lurade som gäddan i vassen på fjärde och när Sonessons motor havererade kunde hon kliva upp på tredje för att ta en känslosam första pallplats i karriären.

Sanna byggde upp en bekväm lucka till övriga, desto tajtare var det där bakom

Sanna byggde upp en bekväm lucka till övriga, desto tajtare var det där bakom…

Race två blev om möjligt ännu mer spännande med omvänd startordning för topp sex. Richard Bertilsson tog tidigt ledningen från andra startruta men fick snabbt sällskap av Filipe Skagerfält som stormade genom fältet från femte, tätt följd av Sanna. När han väl tog sig förbi Bertilsson såg han ut att gå mot en ohotad seger, tills säkerhetsbilen kom ut på grund av att Nyströms helg gått från dur till moll när hon snurrade av med bromsproblem. Säkerhetsbilen kom in
med två varv kvar att köra, och spänningen var ett faktum. Sanna Andréasson som nu var på andra plats satte press på Skagerfält medan Filip Sjögren hade seglat upp på en tredje. Han gjorde dock ett misstag in i chikanen, och Bertilsson tog tillfället i akt för att knipa tredjeplatsen.
Sedan var det ett härligt sprintrace sista varvet där Andréasson försökte få slagläge på Skagerfält och Bertilsson kämpade med en vilt jagande William Gunnarsson hack i häl. Topp tre förblev den samma in i mål med Skagerfält som segrare, Andréasson på andra och Bertilsson på tredjeplats, som även han tog karriärens första pallplats.

Sjögren hade backspeglarna fulla i starten av andra racet.

Sjögren hade backspeglarna fulla i starten av andra racet.

Som om dramatiken inte varit tillräcklig för en dag kom efter race två beskedet att det hittats en teknisk oegentlighet på Skagerfälts bil, och att han hade blivit utesluten. Det reviderade resultatet blev således att Sanna Andréasson vann före Richard Bertilsson och William Gunnarsson, som då tog sin första pallplats för säsongen.

Pallen race 1 fr.v. Filipe Skagerfält, Sanna Andréasson, Pernilla Nyström

Pallen race 1 fr.v. Filipe Skagerfält, Sanna Andréasson, Pernilla Nyström

Pallen race två fr.v. Richard Bertilsson, Sanna Andréasson. saknas gör William Gunnarsson

Pallen race två fr.v. Richard Bertilsson, Sanna Andréasson. William Gunnarsson saknas

Nästa race körs på Kinnekulle ring utanför Götene 25-27 maj.

Hoppas vi ses där!

PREMIÄRVECKA!

Äntligen är den här, premiären 2018! Nu till helgen 5-6 maj körs första deltävlingen för VolvoCupen på Mantorp Park under Vårracet.

 

Stian åkte brett med sin nyrenoverade 242a

Stian åkte brett med sin nyrenoverade 242a, hur långt upp i serien kan den regerande mästaren ta sig?

Det märktes redan under testhelgen för en dryg vecka sen att förarna är ordentligt taggade och det bådar gott inför helgen. Vi kommer med stor säkerhet få se många tajta och härliga bataljer, frågan är bara vem som kommer stå högst upp på pallen?

Detta vill ni inte missa!

VolvoCupens tävlingskalender för 2018

21-22 april Testhelg – Kinnekulle Ring, Götene (även licenskurs för nya förare)
4-6 maj Premiär – Mantorp Park, Linköping: SSK och VolvoCupen gästar MK Skandias event Vårracet
25-27 maj SSK 2 – Kinnekulle Ring, Götene: SSK och SPVM
6-8 juli Västkustloppet – Falkenberg Raceway: SSK kör som en del i Västkustloppet tillsammans med bl.a. STCC
27-29 juli SSK 4 Raceweek – Kinnekulle Ring, Götene: SSK, övriga klasser ej klart. Se SSK’s hemsida
7-9 sept SSK 5 – Gelleråsen Karlskoga: SSK, ERCup, NSHC
28-30 sept SSK 6 Final – Kinnekulle Ring, Götene: SSK, övriga klasser ej klart.
13-14 okt Mekaniker- och sponsorhelg – Kinnekulle Ring, Götene (även licenskurs för nya förare)