PREMIÄR I VOLVOCUPEN

Vårracet på Mantorp Park blev en solig tillställning när det var premiärdags för SSK-serien och VolvoCupen 2017.

Under fredagen var det träning och kval. I VolvoCupen fick vi se några nya på banan, bl.a. Julia Eliasson (850) och Emil Sonesson (850) som tagit klivet från Renault Junior. Vi hade även Richard Bertilsson (850) som inte kört mycket banracing innan, men han hängde med bra ändå.

När det var dags för kval plockade Håkan Malmborg (850) fram sin rutin och överraskade många genom att sätta bästa tid (1:36.579). Många trodde att Stian Theodorsen (S40) skulle vara snabbast, men han fick nöja sig med 3:e bästa tid (1:36.782).  Däremellan klämde sig debutanten Emil Sonesson (850) in på en 2:a plats med tiden 1:36.629. En riktig skräll!

I race 1, som gick under lördagen, var det stillastående start. Alla kom iväg bra, med Håkan som ledare genom första kurvan. Bakom honom jagade Stian, Emil och Filipe Skagerfält (940), som bara dagar innan premiären hoppat omkring på kryckor efter en skada under en fotbollsmatch.

Kampen om förstaplatsen blev efter ett tag riktigt bra. Stian kom ifatt Håkan och kunde till slut gå om och upp i ledningen. Håkan fick senare även ge vika för Emil, som var oerhört snabb i sin 850, och gick upp på andraplatsen. Ställningen höll sedan ända in i mål. Den som imponerade mest av alla var Emil Sonesson. Han knep sin första pallplats i VolvoCupen redan i premiären!
– Detta som skulle bli ett läroår, sa Emil efter målgång!

I Race 2 var det, som alltid i VolvoCupen, omvänd startordning för de 6 första från race 1. Det gjorde att Sanna Andreassson startade från pole position. Här var det nu rullande start som gällde och alla kom iväg bra med Sanna i ledning. Sanna fick senare ge upp förstaplatsen då Emil, Stian och Filipe kom ångandes bakifrån. En bit in i loppet kunde Emil kunde gå upp i ledningen, vilken han höll in i mål och tog sin första seger i VolvoCupen! Det var jämnt bakom men Stian kunde  gå upp på andraplats. Filipe Skagerfält slog till med sitt livs bästa race genom att köra in som trea och därmed bärga sin första pallplats i karriären. Sanna slutade 4:a och bästa tjej, med Pernilla Nyström (850) tätt efter.

Extra kul var att vi fick återse Jimmy Pettersson på banan med sin nybyggda V70. Jimmy hade lite barnsjukdomar som ska fixas till innan han också ger sig in i leken på allvar. Håkan fick bryta mot slutet med tekniska problem i sin 850.

Kolla gärna VolvoCupen på Facebook. Där ligger bland annat intervjuer med några förare :-)

/VolvoCupen – TN