RACEHELG 3 VOLVOCUPEN PÅ FALKENBERG

Det bjöds på tät och händelserik racing när tredje tävlingshelgen i SSK-serien avgjordes på snabba Falkenbergs Motorbana den 17:e juni. VolvoCupförarna var laddade, som vanligt, och bjöd på bra race! Två förare gjorde sitt livs bästa resultat i VolvoCupen, nämligen Daniel Raatikainen som vann Race 1 och Filipe Skagerfält som knep andraplatsen i Race 2. Många höjdpunkter i helgen!

Helgen började med en regnig och blöt fredag med fyra frivilliga träningspass. Mot kvällen klarnade det upp och lördagen bjöd på sol och värme när det blev dags för kval på förmiddagen. Daniel Raatikainen slog till med bästa tid i sin Volvo 850 (54.375) och tog Pole position inför första racet. Närmast bakom var Jan Johansson, även han i en 850, med 54.533. Andra startled bestod av Stian Theodorsen S40 på tredje plats och Peter Wiborg 855 på fjärde. Ett bevis på hur tät racing VolvoCupen bjuder på är att det under kvalet endast skiljde 1,9 sekunder från första till trettonde plats!

I första racet är det stillastående start för VolvoCupen. Daniel kom iväg bra från sin Pole position och höll ledningen genom chikanen (första kurvkombinationen, se bilden). Även Stian gjorde en bra start och tog sig direkt upp på en andraplats. Fler som kom iväg bra var Håkan Malmborg 850 som tog en placering till fjärde och Pernilla Nyström 850 som tog sig från sjunde startruta upp till en femteplats redan ner till första kurvan.

VolvoCupen_Race2_Falkenberg_170617_SSKDet var täta fighter genom hela fältet större delen av racet, där bland annat Julia Eliasson och Richard Bertilsson hade både en och två duster som Julia slutligen gick vinnande ur. I mitten av fältet pågick ett par riktigt härliga fighter där Sanna Andreasson fick titta både framåt och bakåt. Dels jagade hon Ulf Borgström S40 och senare fick hon även se upp för Emil Sonesson 850 som kom som en raket bakifrån. Han lyckades dock inte rå på Sanna som försvarade sig bra.

Racets show var fighten om femteplatsen där Pernilla Nyström slogs med näbbar och klor i flera varv för att hålla Peter Wiborg och Filipe Skagerfält 940 bakom sig. Tyvärr fick hon till slut vika ner sig och tappade lite snöpligt båda grabbarna i en omkörning då Peter fick innerspåret igenom kurva tre och Filipe kunde passa på att utnyttja luckan som uppstod. Topp tre såg intakt ut större delen av racet tills Jan tyvärr fick bryta från sin tredjeplats, när bilen gick varm. Det gjorde i sin tur att Håkan Malmborg nu var på prispallen. Daniel Raatikainen höll ledningen hela vägen in i mål och tog sin första seger i karriären, stort grattis! Stian körde in på en andraplats följd av Håkan på tredje.

I Race 2 tillämpas rullande start med omvänd startordning. Man vänder på 50% av fältet efter hur de gick i mål i Race 1. Den här gången vändes 6 bilar då det var 13 startande. Detta innebar att Pernilla Nyström startade i Pole position med Peter Wiborg bredvid sig och Filipe Skagerfält tillsammans med Håkan Malmborg i andra startled. Den här gången var det Peter som fick till en bra start och tog ledningen direkt. Pernilla lade sig på andraplats, Filipe på tredje och Stian fjärde, efteratt ha tagit sig förbi Håkan in i chikanen. Även Julia Eliasson 850 fick till en bra start och tog två placeringar! (Tyvärr bryta längre in i racet med motorproblem.)

Stian hade siktet inställt redan från start och satte riktigt bra fart framåt. Det tog bara ett par varv så hade han passerat både Filipe, Pernilla och Peter och var uppe i ledning. Den här gången var den stora fighten om tredjeplatsen, där Pernilla återigen försvarade sig riktigt bra men till sist fick ge vika för både Filipe och Daniel Raatikainen. Stian höll sin ledning ohotad in i mål medan Peter Wiborg försökte försvara sin andraplats mot Filipe, som jobbade sig ikapp under de sista varven. Peter fick ge vika på sista varvet då han bromsade på sig in i chikanen. Topp tre i andra racet blev Stian Theodorsen i sin S40 följd av Filipe Skagerfält 940 (personbästa!) och Peter Wiborg 855.

Helgens kämpe måste ändå bli Emil Sonesson. På fredagen rasade växellådan, som han fick bytt till lördagen bara för att tappa både ettan och tvåans växel i den nya redan på första träningen. Han fick ingen tid satt i kvalet men gav inte upp för det. Han blev igångputtad från depån i Race 1 och körde på endast trean och fyrans växel båda racen för att lyckas rädda de poäng som räddas kunde. Härligt att se!

Om man vill se helgens tävling igen så går det via följande länk.
Volvocupen kör kval 51 min, Race 1 3h 13 min och Race 2 5h 27 min in i sändningen.

https://sbfplay.solidtango.com/live/ginetta-gt5-challenge-radical

Nu laddar förarna om för Raceweek på Kinnekulle Ring 28-30 juli, väl mött!

/VolvoCupen web