VOLVOCUPEN PÅ SSK RACEWEEK

Deltävling fyra i VolvoCupen avgjordes under SSKs populära Raceweek på Kinnekulle Ring 30/7. Det var en helg som bjöd på omväxlande väder och många förare visade prov på goda färdigheter bakom ratten. Det gav inte bara underhållande race utan även kvalet var en nagelbitare.

Det kördes två tester på fredagen där Håkan Malmborg toppade listan under första passet och Sanna Andreasson det andra. Hon visade att hon är att räkna med framöver.

På lördagen var Sanna återigen snabbast på morgonens test. När eftermiddagen och kvalet närmade sig kom regnet, som snabbt tilltog och låg tungt över Kinnekulle när VolvoCupen rullade ut. Detta satte verkligen prov på förarnas skicklighet och att våga köra fort även när förhållandena inte var optimala.

När första delen av kvalet var över och det var dags för Shootout, där de fem främsta från det ordinarie kvalet får varsin chans att på fri bana sätta ett ”super-varv”, hade vi två debutanter bland topp 5. Richard Bertilsson och Julia Eliasson visade att regnet inte var något som avskräckte dem från att sätta snabba varvtider och de tog sig in på en fjärde- respektive femteplats. Båda är dessutom nya i klassen för i år. Riktigt kul att se att de redan hävdar sig mot övriga i fältet! Övriga tre som gick vidare var Daniel Raatikainen, Emil Sonesson och Filipe Skagerfält. Resultatet efter Shooutouten blev: 1. Daniel Raatikainen 2. Filipe Skagerfält 3. Emil Sonesson 4. Julia Eliasson 5. Richard Bertilsson.

Inför söndagens två race klarnade det upp och VolvoCupen hade nästintill perfekta förhållanden när de gick ut i race 1, med stillastående start.

Alla kom av linjen bra, vilket bäddade för många fina dueller under de första varven. Emil Sonesson gick från tredje startruta till första på de första två varven, Pernilla Nyström från sjätte till fjärde och Peter Wiborg från sjunde till femte innan han tyvärr fick kasta in handduken med tappad bromsverkan. Topptrion bestående av Emil, Daniel och Filipe skapade en lucka ner till övriga fältet och låg tätt ihop racet igenom men ordningen stod sig in i mål. Sanna Andreasson hade bra fart även i racet men fick en svår nöt att knäcka i form av rutinerade Håkan Malmborg som lyckades hålla Sanna bakom sig racet igenom samtidigt som han försökte attackera Pernilla Nyström framför sig. Pernilla vek dock inte ner sig utan kunde hålla Håkan bakom sig.

I race två var det som vanligt omvänd startordning, där man vände de sex första. Detta bäddade självklart för ytterligare ett spännande race och spännande blev det! Håkan Malmborgs stod i pole position, med Pernilla Nyström bredvid sig och Stian Theodorsen på tredje. Där bakom stod topp tre från första racet.

Håkan kom iväg allra bäst och tog ledningen före Stian, Pernilla och Daniel. Där bakom kom även Sanna som en raket och var uppe på en fjärdeplats innan hon fick problem och halkade ner i fältet. Håkan och Stian fick en lucka ner till övriga fältet när det under de första varven var en het kamp om fjärde där hela fem bilar låg väldigt tight ihop och bytte platser flera gånger.

Daniel kom ikapp Stian några varv från slutet. Stian hade mer att ge och tog då upp fighten med Håkan och lyckades ta sig om på näst sista varvet. Håkan fick sedan kapitulera när även Daniel satte in en attack på det allra sista varvet. Lite snöpligt för Håkans del, som ledde racet igenom, men han är nog ändå nöjd med sin tredjeplats.

Stian tog en välbehövlig seger som gör att han behåller ledningen i serien.

Fullständiga resultatlistor finner du här:

Race 1    Race 2

Det går även denna gång att se helgens race i repris på sbfplay. VolvoCupen kör först och sedan vid ca 3.18 igen.

https://sbfplay.solidtango.com/video/ssk-raceweek-2017–2

 

Nästa tävling går av stapeln 2:a september på Gelleråsen, Karlskoga. Hoppas vi ses där!