VOLVOCUPEN DELTÄVLING FEM

Femte deltävlingen i VolvoCupen avgjordes på tekniska Gelleråsen i Karlskoga. Dagen bjöd på väldigt omväxlande väder och stora utmaningar. Det var torra förhållanden på förmiddagens test och kval, men sen slog det om fullständigt med ett ösregn till Race 1.

Under förmiddagens test var Håkan Malmborg i topp följd av Emil Sonesson och Daniel Raatikainen.

När VolvoCupen gick ut för kval var förhållandena goda och förarna var ordentligt laddade. Flera av dem förbättrade sina tider hela tiden och när grundkvalet var över så såg topp fem ut som följer; Håkan Malmborg, Emil Sonesson, Sanna Andreasson, Daniel Raatikainen, Stian Theodorsen. Något som är riktigt kul att se är att tjejerna fortsätter att hävda sig. Denna gång var det Sanna som visade grabbarna att hon är att räkna med! Efter Shootout såg slutgiltiga startuppställningen inför Race 1 ut såhär: Håkan, Daniel, Sanna, Stian och Emil. Emil fick tyvärr avbryta kvalet precis innan Shootouten med trasig motor och missade således båda racen, men har lovat att komma ordentligt revanschsugen till finalen på Kinnekulle 23:e september!

VolvoCupen hade sedan några timmars uppehåll innan det var dags för Race 1. Lagom till Line up så kom då skyfallet och dränkte hela Gelleråsen. Starten blev försenad och det var ett tag osäkert om det ens skulle gå att köra. Som bekant har VolvoCupen stående start i första racet men denna gång blev det några varv bakom Safety Car, sedan släpptes fältet och racet var igång. Håkan hade fördelen att vara först och på så sätt slippa vattensprayen från framförvarande bil. Där bakom hängde Daniel på bra och lät inte Håkan vila. Bakom honom var det sedan väldigt händelserikt med en del avåkningar och luriga förhållanden. Två som bevisligen hanterade det riktig bra var Julia Eliasson som körde upp sig från 12:e startruta till en sjätteplats och Filipe Skagerfält som tog sig från nionde till tredje. Pernilla fick dessvärre bryta efter att ha gått ihop med Sanna Andreasson i slutet av rakan och blivit stående vid sidan av ingången till första sväng. Sanna kunde fortsätta men Safety Car kom då ut och sedan blev racet rödflaggat på grund av de dåliga förhållandena. Både Pernilla och Sanna klarade sig bra med endast lite stela muskler. Topp tre i mål blev således Håkan Malmborg, Daniel Raatikainen och Filipe Skagerfält.

Mellan Race 1 och 2 lättade regnet och det såg först ut som det regnat färdigt. Återigen började det regna när förarna stod i line up, men denna gång var det måttligare och racet kunde köras utan hinder. Med den omvända startordningen som används i VolvoCupens andra race, där vi denna gång vände de första sex, stod nu Julia Eliasson i pole position. Hennes första i Volvocupen! Bredvid sig hade hon Jan Johansson och bakom följde Stian Theodorsen och Filipe Skagerfält i andra led. Daniel Raatikainen och Håkan Malmborg stod i tredje. Både Daniel och Stian gjorde bra starter och tog sig längst fram i fältet direkt. Där bakom var det desto tightare mellan Julia, Jan och Filipe där det till slut stod mellan Jan och Filipe som låg jämsides igenom fyra kurvor i fajt om tredjeplatsen. Den fighten gick Filipe vinnande ur.

I täten riskerade Stian ingenting utan bevakade sin andraplats som i förlängningen säkrade totalsegern i VolvoCupen 2017. Stort grattis till Stian Theodorsen som konsekvent kört riktigt bra under året och därmed åker hem till Norge som serievinnare 2017 med en deltävling kvar att köra.

Finaltävlingen i VolvoCupen körs lördagen den 23/9 på Kinnekulle Ring utanför Götene. Välkommen att komma och titta och prata med våra förare :-)