FINAL I VOLVOCUPEN

VolvoCupfinalen avgjordes på SSKs hemmabana Kinnekulle Ring den 23/9. På finalen körs endast ett race så alla förarna var supertaggade och det sparades inte på något. Filipe Skagerfält tog sitt livs första seger och markerade med det att hans tredjeplats i mästerskapet inte är en slump. Daniel Raatikainen vann kvalet och var tvåa i racet. Det befäste hans andraplats i totalen.

Fredagens två friträningar, där den ena var på torr och den andra på blöt bana, toppades båda två av Daniel Raatikainen som hittat mycket fart under sin tredje säsong i VolvoCupen.

På lördagen kördes först en träning i lätt regn. Den toppades återigen av Daniel, följd av Peter
Wiborg och Håkan Malmborg. När det sedan blev dags för kval var det på upptorkande bana som hela tiden blev snabbare. VolvoCupen körde även Shootout, där topp fem från grundkvalet får varsin chans att sätta ett ”super-varv” ensamma på banan. Dessa fem var Daniel Raatikainen, Filipe Skagerfält, Emil Sonesson, Peter Wiborg och Håkan Malmborg. Daniel fick till ett inspirerat varv och tog Pole position (ettan i kvalet får bästa startplats) före Filipe Skagerfält. Peter var snabb och tog plats i tredje startruta. Håkan höll sin fjärde plats medan Emil inte riktigt lyckades i Shootouten utan halkade ner till femte plats. Värt att nämna är också att Sanna Andreasson kvalade in som sexa och Pernilla Nyström som sjua, precis utanför Shootouten. Det visar att även de hade bra fart!

Lite senare på dagen var det då dags för race! Alla gav verkligen allt och lite till och bjöd upp till en riktig show! Banan hade hunnit torka upp i racelinjen så alla laddade för fullt från start. Raatikainen kom iväg bäst från Pole och ledde tätt följd av Skagerfält. Wiborg tappade tyvärr både Sonesson och Malmborg, som båda gjorde bra starter. Efter bara några varv var Skagerfält ikapp Raatikainen och började utmana om segern. Raatikainen gjorde vad han kunde, men Skagerfält var för stark. En sen inbromsning och attack in i Kinnekulles berömda Kvarnkurva var det som gjorde racet. Efter det drog Skagerfält ifrån till sitt livs första seger i VolvoCupen.
Raatikainen fick sedermera uppvaktning bakifrån från en vilt jagandes Sonesson. Tyvärr blev det en oavsiktlig sammanstötning dem emellan, som senare gav Sonesson problem. Håkan Malmborg höll länge fjärdeplatsen och tredjeplatsen, men gav mot slutet bort sin pallplats till Sanna Andreasson.

SSK-Final Kinnekulle Ring

Topp tre från racet: 2:a Daniel Raatikainen, 1:a Filipe Skagerfält, 3:a Sanna Andreasson

Vinnaren av 2017 års upplaga av VolvoCupen blev Stian Theodorsen i sin S40 som då tar med sig pokalen till Norge. Daniel Raatikainen i Volvo 850 blev serietvåa och Filipe Skagerfält blev trea med sin 940. Detta visar hur jämn VolvoCupen är, när det är tre olika modeller på pallen! Vi har också haft sex olika segrare på 11 race under årets gång vilket visar hur jämnt det är genom hela fältet. 

SSK-Final Kinnekulle RingSanna Andreasson (bästa tjej), Daniel Raatikainen, Stian Theodorsen, Filipe Skagerfält

Tävlingarna är slut, men det är en viktig sak kvar på säsongen. Den traditionella Mek&Sponsorhelgen körs den 6-8/10. På fredagen börjar höstens licenskurs och lördag-söndag är det körning på banan. VolvoCupen kommer att erbjuda medåkning till hugade spekulanter och är någon seriöst intresserad av att börja köra i klassen kan det bli tillfälle att få provköra en VolvoCupbil. Hör gärna av dig i förväg till Filipe Skagerfält (filipe.skagerfalt@gmail.com) om du är intresserad av det.