VolvoCupen gästade Västkustloppet

VolvoCupens tredje deltävling gick av stapeln på Falkenbergs motorbana under anrika Västkustloppet. Publikrekord för VolvoCupen när drygt 4000 åskådare fick se två actionfyllda race som hade det mesta.

 

Här var det läge för Sanna Andreásson från Gråbo att rycka lite i tabelltoppen. Men det ville sig inte riktigt. I kvalet var det som vanligt jämnt. Filipe Skagerfält, Volvo 940 snabbast (53.435), 2:a Emil Sonesson, Volvo 850, 3:a Peter Wiborg, Vovlo 855, 4:a Sanna Andreasson, Volvo 850, 5:a Pernilla Nyström Volvo 850. Vi noterade att regerande VolvoCup-mästaren Stian Theodorsen var tillbaka med sin nybyggda Volvo 240. Stian som i år satsar helt på Norska GT5 kvalade in som elva. Vi hoppas han gör fler inhopp i VolvoCupen i år! :-)

Stian Theodorsen i sin nyrenoverade Volvo 242

I race 1 var det en tuff fajt i toppen inledningsvis. Filipe Skagefält tog ledningen genom kurva 2 och jagades senare av Emil Sonesson och Peter Wiborg. Det blev lite väl trångt efter starten och Sanna blev vänd upp mot nyhemskurvan. Sanna kom igång igen, men tvingades senare bryta med trasig motor. Teamet slängde sig då iväg till Gråbo för att fixa en ny motor, så Sanna kunde vara med nästa dag. Filipe ångade på i ledning, men efter att säkerhetsbilen tvingats ut kom sen attacken från Emil efter omstarten, som då körde om och tog över ledningen. Även Peter hängde på och gick upp på andraplats. Filipe nu trea. Men Filipe ger inte upp så lätt utan kämpar sig tillbaka upp i ledning efter att Emil Sonesson gjort en liten miss ut på start och målrakan. Filipe håller nu ledningen några varv, men efter ett tag får även han tekniska problem och får parkera sin Volvo 940. Snöpligt! Nu står kampen mellan Emil Sonesson och Peter Wiborg. Emil får senare problem ner mot chikanen och tvingas då ta escape road, men kan ändå fortsätta racet. Nu tar Peter över ledningen. En ledning han håller in i mål. Emil tar sig in på andraplats och en glad Richard Bertilsson, Volvo 850, kör in som trea efter en tuff kamp med Julia Eliasson som körde in på en stark fjärdeplats. (Förutom Sanna och Filipe, bröt även Filip Sjögren och Pernilla Nyström race 1 med tekniska problem.)

I race 2 är det omvänd startordning. Emil Sonesson gör den bästa starten och kommer ut som ledare efter chikanen. Sen blir det lite lätt kaos bakom Emil genom fullfartshögern. Många bilar hamnar utanför banan, vilket Emil utnyttjar och skapar en lucka. Några kommer ändå igång snabbt, en av dom är Filipe. Han jagar tillslut ifatt Emil och är så nära att köra om ner mot gnistkurvan när Filipe får höger hjulpar utanför bana och tappar kontrollen på bilen. Filipe far över bana och in i däckstraven på andra sidan. Han kan fortsätta några varv men bilen går inte bra så en besviken Filipe viker av in i depån. Emil Sonesson kan andas ut och vinna race 2. Peter Wiborg kör in på andraplats och Sanna Andréasson blir tillslut trea efter en stenhård fajt in på målsnöret med Michael Aron-Haflidason, Volvo S40.

Lite väl trångt i fullfartskurvan

Det har blivit en ordentlig rockad i tabellen där Sanna fortsatt leder med en rätt så god marginal till Richard Bertilsson som nu tagit sig upp på en finfin andraplats tätt följd av Emil Sonesson.

Serieledande Sanna Andréasson går för seger 2018

Till nästa deltävling vänder vi ”hemåt” igen till Kinnekulle Ring och populära Raceweek 27-29 juli där förutom VolvoCupen och övriga SSK-serierna kör även gästas av bland annat danska Citroën DS3 Cup. Välkomna!